Bye Bye Belgium

Den 13 december markerar årsdagen av den kontroversiella satirsändningen "Bye Bye Belgium" på den franskpråkiga televisionen i Belgien, RTBF La Une. Sändningen var gjord som en extra nyhetssändning, där man kungjorde Flanderns utträde ur Belgien, att gränsposteringar var upprättade mellan Flanderna och Bryssel/Vallonien, samt att kungen flytt utomlands. Den var rätt så skickligt gjord och många franskspråkiga belgare trodde att det var på riktigt, trots de skyltar med "Detta är en fiktion" som dök upp i rutan då och då.

Sedan dess har både det politiska klimatet, men också medieklimatet delstaterna emellan hårdnat. Man har vant sig vid att politikerna från de olika språkgemenskaperna hoppar på varnadra, men på sistone har även pressen börjat hetsa upp stämningen. Redaktören för Het Laatste Nieuws pekar på just satirprogrammet som startskottet för den dåliga stämningen. Till saken hör att det i Belgien inte finns någon belgisk media - endast franskspråkig, flamländsktalande eller tyskspråkig.

Och som för att kasta bensin på lågorna har den förre regeringsbildaren Yves Leterme anklagat just RTBF för att piska upp stämningen mellan frankofoner och flamländare - genom att jämföra public service bolaget med den stationen i Ruanda som uppmanade till folkmord mot tutsierna. Med tanke på hur lugn situationen är i Belgien kanske det inte var en helt rättivs jämförelse ...

För att bryta det politiska dödläget har kung Albert II gett valets förlorare Guy Verhofstadt i uppdrag att försöka hitta en lösning. Poängen med detta är att trots att Verhofstadt är flamländare så har han många valloners förtroende. Om uppdraget kommer att lyckas är däremot en helt öppen fråga.

Tills dess att en lösning har uppnåtts kan jag rekommendera nedanstående filmsnutt från den fejkade nyhetssändningen. I sann belgisk anda är det en flamländsk återutsändning av det ursprungliga programmet, textat på nederländska. Så även om du inte kan franska kan du nog förstå lite genom texten, särskilt om du kan engelska eller tyska.
Se även Sydsvenskan, Svenska Dagbladet

Andra bloggar om: , ,

1 Comment:

  1. Anonym said...
    Hej ! Jag skriver ett projekt om Belgien i skolan, att Belgien borde ha OS 2016 .. men om landet kanske delar sig verkar det inte så speciellt bra att jag har valt Belgien, eller ?

Post a Comment
 

Copyright 2006-2008 Thomas Nilsson | Ursprunglig design av K2, modifierat till Blogger av GeckoandFly och Blogcrowds.