What's your story?

Det verkar som om Danmarks andra stad Århus ska till att bygga en skyskrapa, och då har lokaltidningen Århus Stiftstidende sneglat på en annan stad som gjort något liknande - Malmö. I en intressant artikel konstaterar man att byggandet av Turning Torso varit en del av en långsiktig strategi från stadens sida att omvandlas från industristad till kunskapsstad. Det har inte skett av en slump, stadens politiker har varit en viktig drivkraft och en mycket viktig del i Malmös "om-branding" har varit "story-telling".

Borgmester i Malmø Ilmar Reepalu fortæller, at han og byens andre politikere hele tiden har set Turning Torso som et ikon - et fyrtårn, der skulle fortælle verden, at byen er forvandlet. Fra industriby fuld af arbejdsløse til hip vidensby med masser af studerende.
- Det er arkitektur som storytelling, fastslår han, der selv er arkitekt.
Öresundsregionens arkitektoniska fyrtorn är naturligtvis Öresundsbron - men vilken är dess story? Just nu pågår ett Interreg-projekt, Profil Öresund, för att komma fram till en sådan och vi får väl se hur resultatet blir. Men som tidningen konstaterar så är det viktigt att få med alla beslutsfattare på banan och få dem att berätta samma historia, annars blir det lätt pannkaka av alltihopa. Dessutom tycker jag att Öresundsregionen har en minst lika intressant historia att berätta som Malmö:

Förr slutade Europa (EG, NATO) i Öresund och dankarna betraktade en eventuellt framtida bro till Malmö som "en bro til Asien". Samtidigt tog Sverige slut i Öresund och "på andra sidan sundet börjar världen" (Ur "En vintersaga" av Ted Ström). Men så byggdes Öresundsbron i alla fall och efter några års tvekan används den mer och mer, svenskar arbetar i Danmark och danskar bor i Sverige. En Öresundsregion formas - både av politikerna och medborgarna.

0 Comments:

Post a Comment
 

Copyright 2006-2008 Thomas Nilsson | Ursprunglig design av K2, modifierat till Blogger av GeckoandFly och Blogcrowds.