Gränsregioner på Europaforum

Jag åkte till Hässleholm i onsdags för att gå på ett delseminarium inom Europaforum om Gränsregioner, arrangerat av Region Skåne. Jag måste erkänna att det gick mycket snabbt och smidigt att ta sig till Hässleholm, med tanke på att jag började min färd från Köpenhamn.

Föredragen på seminariet var av skiftande karaktär och kvalitet, men det var i varje fall intressant att jämföra Öresundsregionen med en annan jämförbar gränsregion, Twin Cities Wien-Bratislava. De flesta gränsregioner brukar vara avfolkade periferier, men just Öresundsregionen och Twin Cities består av storstäder inom pendlingsavstånd ifrån varandra. En mycket viktig sak som konstaterades var att Twin Cities saknar en politisk mötesplats motsvarande Öresundskomiteen, vilket hade större effekt än man kanske skulle kunna tro. Utan en politisk mötesplats finns det ingen som kan driva gränsregionala frågor och därför blir alla gränshinder som finns mellan två länder mer eller mindre obehandlade.

Sen har i och för sig Twin Cities många nackdelar som Öresundsregionen slipper; stora språkbarriärer och en alldeles äkta Järnridå som strypt förbindelserna i 40 år. Och även om man kan tycka att det inte borde vara en match att bygga en ny motorväg mellan Wien och Bratislava på endast 60 km, jämfört med att bygga en hel Öresundsbro, visar det sig vara ett nästan oöverstigligt hinder. Och även när motorvägen nu byggs, så saknar den det symbolvärde som Öresundsbron har, vilket är viktigt när det gäller en regions story-telling.

Se även artiklar i Helsingborgs Dagblad, Kvällsposten och KristianstadsBladet.

0 Comments:

Post a Comment
 

Copyright 2006-2008 Thomas Nilsson | Ursprunglig design av K2, modifierat till Blogger av GeckoandFly och Blogcrowds.