Att symbolisera ett territorium


Hur visar man att en produkt eller verksamhet härstammar från ett särskilt territorium? Om man vill visa att det kommer från ett särskilt land är det lätta svaret "Made in Sweden", men det finns andra sätt. Det vanligaste är att använda sig av flaggor, detaljer i statsvapnet eller dess färger. Ett typexempel är IKEA som använder sig av de svenska blå-gula färgerna på alla deras butiker över hela världen. Ishockeylandslaget använder sig av tre kronor, som annars brukar vara förbehållet statens representanter (ambassader, regeringskansliet etc).

Men hur gör man när man vill symbolisera att man kommer från en sub-nationell territoriell enhet, som en stad eller ett landskap? För det första får man fråga sig vem målgruppen är; att marknadsföra sig som ett småländskt företag/produkt kanske inte är särskilt framgångsrikt på en marknad där ingen hört talas om Småland. Men nationellt är ofta landskap starka varumärken. Skånska verksamheter och produkter som vill profiliera sig som just skånska har en mängd olika symboler att ta till. Bland de vanligaste är den skånska flaggan eller dess färger, därefter dess heraldiska symbol gripen. Vanligast är dock kartbilden över Skåne, som är ganska känd. Mindre vanliga, men ändå förekommande är ett skånskt pileträd, en gås, en mölla, en stork eller en typisk skånegård.

Det är här viktigt att göra skillnad mellan symbol och logotyp. En logotyp är en heltigenom fastställd symbol och representerar oftast ett företag eller en produkt. En symbol är något som ett företag eller produkt antingen kan använda sig direkt av i sin marknadsföring (foto på ett pileträd, rapsfält, skånegård) eller förvandla till en logga. På samma sätt kan Köpenhamn marknadsföra sig genom en logofierad havfrue. Det genialiska med heraldiska symboler är just att det är symboler och inte logotyper - heraldiken föreskriver enbart att det skånska landskapsvapnet består av ett krönt rött griphuvud på gul botten; inte exakt hur gripen i fråga ska se ut. Därför kan alla från länsstyrelsen till Taxi Skåne eller Scania använda sig av den skånska gripen, utan att kopiera varandra.

Vad har då denna intressanta diskussion för relevans för Öresundsregionen? Tja, om man ska marknadsföra och profiliera Öresundsregionen (se tidigare blogginlägg) behövs ett antal symboler som företag kan använda till marknadsföring eller bygga logotyper kring. De i dagsläget enda tänkbara är kartbilden av Öresundsregionen eller själva Öresundsbron. Eftersom Öresundsbron ägs av ett konsortium är det få verksamheter som använder sig av bron som logotyp - men nästan alla använder sig av panoramabilder av bron i sitt marknadsföringsmaterial när man vill visa att man är en del av en större marknad. Offentliga och allmänna verksamheter brukar dessutom använda sig av en lekfull blandning mellan danska Ø och svenska Ö. Räcker dessa symboler för att kunna marknadsföra Öresundsregionen, eller använda sig av Öresundsregionen i sin marknadsföring? Finns det andra möjliga symboler att använda sig av?

2 Comments:

  1. Anonym said...
    Det fanns ett förslag att döpa regionen till CoMa (Copenhagen-Malmoe). Det vore toppen. Det här kan bli en av världens mest dynamiska superstäder, med lite dynamisk planering. Nu kör vi!
    Mikael said...
    Inför en gemensam flagga för Öresundsregionen! Den kan vara en blandning av den danska och den skånska flaggan, röd med brett, vitt kors, i vilket ett gult kors med röda kantlinjer är inlagt.

Post a Comment




 

Copyright 2006-2008 Thomas Nilsson | Ursprunglig design av K2, modifierat till Blogger av GeckoandFly och Blogcrowds.