Öresund - två länder, en arbetsmarknad

Jag deltog i årets upplaga av Öresundstinget. Tinget arrangeras av Öresundskomiteen, som består av politiker från regionerna Skåne, Hovedstaden och Själland, samt de största kommunerna i regionerna. Temat för tinget var "Öresund - två länder, en arbetsmarknad - vad krävs?", och därför var bland annat Sveriges arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin och hans danske motsvarighet Claus Hjort Fredriksen närvarande för att skriva under en deklaration om en förpliktelse att lösa många av de gränshinder som finns för de 18000 dagliga öresundspendlarna (enligt purfärska siffror från Öresundsbron). Enligt initierade källor på mötet var man faktiskt nära att lösa några av problemen, men föll på målsnöret, så nu blev det "bara" en deklaration.

Utifrån ett "place-branding"-perspektiv var det intressant att se att sloganen "Two countries - one region" återkommer i flera olika skepnader: arbetsmarknadspolitiskt i "Två länder - en arbetsmarknad". Samtidigt passade Visit Öresund på att visa upp sin reklamfilm om Öresundsregionen, under temat "Two countries - one destination". Filmen i sig tyckte jag tyvärr var lite för ofokuserad för att marknadsföra Öresund på ett effektivt sätt, men det är nog värt ett eget blogginlägg.

Jag ser på tv-nyheterna att den gemensamma deklarationen uppmärksammas, men DN och SvD verkar ha snöat in sig på det tal som artisten Mikael Wiehe var inbjuden för att hålla - inför de danska och svenska kungahusen, som var närvarande vid invigningen. Jag tycker nog att DN:s rapportering från händelsen är enormt överdriven, tvärtom fick jag intrycket av att de flesta uppskattade lite konkret politiskt ställningstagande, i stället för det vanliga snömos som kommer ur politikers munnar vid händelser som dessa. Framförallt tror jag inte att de närvarande danskarna (dronningen inkluderad) tog illa upp av halvdansken Mikaels Wiehes tal, då de är mer vana än svenskar vid uppfriskande debatter. Dessutom tror jag att Öresundskomiteen visste vad de gjode när de bjöd in Mikael Wiehe, som även är kändis i Danmark.

Rapidus chefredaktör Thomas Frostberg var också där och har bloggat om det.

UPPDATERING: Efter idogt sökande hittar jag en (1) dansk tidning som skriver om "skandalen" med Wiehe och hans tal. Berlingske Tidende tar det hela med ro och ett smil.

Intressant och andra bloggar om: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment




 

Copyright 2006-2008 Thomas Nilsson | Ursprunglig design av K2, modifierat till Blogger av GeckoandFly och Blogcrowds.