Arroganta svenskar

Stockholmstidningarna Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet skriver i dagens upplaga om Stockholms stads vision för 2030. Inget fel i det, det finns säkert intressanta och bra upplägg i den. Man använder sig också av Stockholm Business Regions (Mälardalen) slogan "Stockholm - the capital of Scandinavia". Denna slogan är rätt så ny. När Öresundsregionen (Köpenhamn-Skåne med omnejd) hittade på en slogan för en sisådär sju år sedan kom man fram med "Øresund - the human capital of Scandinavia", en liten ordvits med tanke på att Öresundsregionen både är tätbefolkat och har en stor högkvalificerad arbetskraft. Jag kan inte se någon ordvits i Stockholms slogan, snarare ett visst mått av arrogans och storhetsvansinne. Eller som Place-Branding-gurun Simon Anholt sa vid en konferens i Öresundsregionen i höstas när han fick höra om Stockholms nya slogan: "If you didn't know that Swedes were arrogant before, you know now ...". Lite kul i sammanhanget är att för närvarande så leder Köpenhamn rätt så klart i SvD:s Dagens fråga om vilken stad som är Skandinaviens huvudstad ...


Andra bloggar skriver intressant om Stockholm, Skandinavien, Place Branding, Öresundsregionen

7 Comments:

 1. Anonym said...
  Fyfan, jag vill inte ha tre gånger så mycket folk i den här stan som det är nu!!! Skall det bli ett enda råttbo den här hålan eller??

  Tänk hur sopberget kommer att se ut..hur ännu trängre det blir i tunnelbanan..
  Anonym said...
  Så känsliga alla är. Är göteborgare som bott i Stockholm några år och efter att ha jobbat i både Oslo och Köpenhamn kan jag inte annat än att hålla med - Stocholm är absolut Skandinaviens huvudstad. Kul att svenskarna vågar vara lite kaxiga, jantelagen ska vi lämna bakom oss.
  Christian said...
  Men... körde de inte den här sloganen redan för två år sedan? Sthlm kör väl en revival då o då, så de får lite uppmärksamhet.

  F ö är ju inte Grönköping med, så det kommer inte att bli en rättvis omröstning.

  I det stora hela spelar det ingen roll. Christine Axelsson, (s)-ordf i Malmö, har ju ändå slagit fast att Malmö är "Tredje Rikets största stad":-) Kolla själv hos mig på
  http://terradementia.blogspot.com, om ni inte sett klassikern.
  Anonym said...
  Lästips:

  http://hd.se/mer/2008/03/10/konsten-att-saelja-en-byhaala/

  Mvh
  Jan Ohlin
  Jan said...
  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
  Anonym said...
  Arroganta och dystra svenskar ... det tycker väl hela världen...
  Anonym said...
  Det enda viktiga för Öresundsregionen tycks vara att konkurrera med Stockholm och har enbart blivit en mediasak.
  Skåningar har alltid varit wannabedanskar som ser upp till sina idoler på andra sidan sundet. Trots att dom inte alltid förstår varandra.
  Dom riktigt bittra och avundsjuka människorna verkar uppenbarligen finnas i landets sydligaste spets.

Post a Comment
 

Copyright 2006-2008 Thomas Nilsson | Ursprunglig design av K2, modifierat till Blogger av GeckoandFly och Blogcrowds.