Praktfullt fall

Det är inte lätt att vara socialdemokrat i Tyskland nu. Förra månaden störtades partiledaren Kurt Beck och efterträddes av sin företrädare Franz Müntefering. Opinionssiffrorna är förödande. Men imorgon skulle SPD få sin första seger på mycket länge. Efter ett halvår av oklart parlamentariskt läge skulle Hessens parlament rösta för en röd-grön minoritetsregering, med aktivt stöd av vänsterpartiet LINKE. Direkt efter valet misslyckades ett liknande försök då en socialdemokrat förklarade att hon inte kunde rösta för en sådan lösning.

Sedan dess har Hessens socialdemokraters ledare Andrea Ypsilanti ägnat ett halvår att övertala sitt partis högerflygel att leva med en vänsterstödd minoritetsregering. Och äntligen, efter långa förhandlingar och en extra partikongress var allt klart. Tills plötsligt, dagen före omröstningen, samma socialdemokrat förklarade att hon aldrig skulle kunna rösta för en vänsterstödd regering - och tre nya socialdemokratiska ledamöter hoppade av. Andra Ypsilanti såg sex månaders förankringsarbete gå i papperskorgen och SPD gick mot ytterligare ett förödmjukande nederlag.
Det kunde i och för sig varit värre, tröstar sig en del socialdemokrater: Avhopparna kunde ha väntat tills själva omröstningen med att hoppa av, och förödmjukat Ypsilanti i direktsändning - precis som skedde med Heide Simonis i Schleswig-Holstein år 2005.
När ett röd-grönt-rött alternativ kan räknas bort, verkar ingen heller tro på ett röd-grönt-gult (liberalt) alternativ, socialdemokraterna har helt enkelt inte någon kraft kvar att leda delstaten. Därför är alternativet antingen en kristdemokratisk-liberal-grön regering, eller ett nyval.
DN.

0 Comments:

Post a Comment
 

Copyright 2006-2008 Thomas Nilsson | Ursprunglig design av K2, modifierat till Blogger av GeckoandFly och Blogcrowds.